Behöver jag bunkra upp mat hemma?

Svaret på frågan om du behöver bunkra mat är ett självklart och absolut JA! Du bör ha mat hemma så att du klarar dig åtminstone en vecka. Myndigheterna säger att du vid en kris måste räkna med att klara dig på egen hand åtminstone en vecka – alltså 7 dagar. Mat och vatten för 7 dagar är ett absolut minimum.

I slutet av 2017 ändrade myndigheterna antal dagar som vi måste kunna klara oss själva utan hjälp från 3 dagar till 7 dagar. Bara det visar ju att samhällets beredskap har minskat och att vi som enskilda människor har ett större ansvar att sörja för oss själva än vad vi är vana vid.

Idag är det många som inte har speciellt mycket mat hemma. Speciellt i större städer och bland personer under 45–50 år är det vanligt att man inte har särskilt mycket mat på lager. Är du dessutom singel och bor i en storstad är oddsen för att du har mat hemma så att du klarar dig några dagar väldigt små. NU är det nödvändigt att ändra på den saken!

Varför det är nödvändigt ?

För mig som norrbottning och som från barnsben lärt mig att snöstormar och extrem kyla definitivt händer med jämna mellanrum har det hela mitt liv varit självklart att se till att vara rustad för alla eventualiteter (läs ”kriser”).

Att bli insnöad? Ja, självklart blir man det med mer eller mindre jämna mellanrum. Extremkyla? Här pratar jag -30 och mer (neråt 😊) och som pågår mer än några dagar. Extremkyla + strömavbrott? Självklart, inga konstigheter med det! Det händer i norra Sverige och har alltid hänt sedan urminnes tider. Det är nog bara människor i norra Sverige som vet och känner till det jag pratar om 😊. Men nu har det hänt någonting som påverkat krismedvetandet i hela landet.

Det som hänt de senaste åren är ett skifte i perspektiv bland myndighetssverige. De styrande i Sverige har de senaste åren börjat uppmärksamma det faktum att Sverige inte längre kan anses som en ”skyddad zon” från allehanda kriser och hot.

Förutom oväder, som för övrigt alltid förekommit, så har nya hot och risker dykt upp. Olika typer av naturkatastrofer. Tsunamin i Sydostasien 2004, Askmolnet från Island 2010 som drabbade stora delar av Europa och som innebar att flygtrafiken i stora delar av världen drabbades eftersom många flyg ställdes in är ett par exempel på naturkatastrofer i (relativ) närtid.

Här kommer en autentisk och anekdotisk berättelse om en verklig upplevelse jag själv hade när askmolnet härjade som värst. Jag var ute på uppdrag i huvudstaden. Under förmiddagen vid dagen för hemresa till norrbotten så satt jag med telefonen i högsta hugg. Kollade rapporterna om tillståndet, avbokade flyg, bokade tåg, avbokade tåget igen när jag vid 11-tiden såg att flygen skulle gå. Bokade in mig på ett flyg och begav mig ut till Arlanda på eftermiddagen. Väl vid Arlanda och i kön till incheckningen (på den tiden helt manuell incheckning) så hade förhållandena ändrats igen. Framför mig i kön stod en ung tjej i 25-års åldern.Hennes upprörda röst hördes över hela inrikeshallen.

”Ja, men jag ska ju till min kompis i Umeå”

Incheckningskvinnan: ”Jag är ledsen, men alla flyg är inställda”.

Den unga kvinnan: ”Men JAG ska ju till min kompis i helgen”

Incheckningskvinnan: ”Jag är ledsen, men alla flyg är inställda”. Tyvärr!

Samma dialog upprepades 3 eller 4 gånger och till slut gav den unga kvinnan upp och gick sin väg.

Sen blev det min tur. Jag lämnade fram min bokning och incheckningskvinnan sa: ”Det enda jag har är ett flyg till Sundsvall om 30 minuter, ta det”.

Jag gjorde snabbt ett överslag och tänkte: om jag inte kommer vidare till Luleå kan jag ju gå på Casinot i kväll. Varpå jag svarade: ”Jag tar det”.

I Sundsvall väntade en taxi. Jag skyndade mig snabbt fram och slängde mig raskt in in i framsätet. Tre andra passagerare tog plats i baksätet. Under den 50 mil långa taxifärden från Sundsvall till Piteå ägnade sig mina medpassagerare i baksätet åt att ringa ALLA sina släktingar och vänner för att berätta om den oerhört traumatiska upplevelsen att behöva åka taxi genom halva Sverige.

Jag och den tillika norrländska chauffören höll tyst under hela färden, förutom att vi någon gång under den sex timmar långa bilfärden gav varandra ett ögonkast eller två när sörlänningarna i baksätet uttryckte sig lite väl överdrivet till sina vänner och anhöriga om den traumatiska upplevelse av att flyget var inställt och att taxi blev alternativet.

De stora skogsbränder i Sverige senaste åren som har haft stor påverkan på civilsamhället är också något som självklart påverkat medvetandet bland de styrande och oss andra.

Förutom terrorhot och attacker så har vi fått olika typer av pandemier. En pandemi är en smitta som drabbar stora delar av världen. Ebolaviruset i Afrika som skapat skräck i hela världen och är ett virus som aktiveras med jämna mellanrum. Vi har även fågelinfluensan som startade 1997 i Sydostasien och Egypten och som orsakade nästintill panik i hela världen.

I januari 2020 kom Coronaviruset som dödat ett antal människor. Det startade i Kina och på mindre än en vecka hade viruset spridit sig med en enorm hastighet. Det tog 3 dagar så hade coronaviruset spridit sig till USA och flera andra länder. De kinesiska myndigheterna beslutade snabbt om att flera stora städer skulle sättas i karantän. Många företag har stängt och personalen måste stanna hemma.

Kriser kommer alltid, det handlar egentligen bara om när krisen kommer. Genom att vara förberedd blir det så mycket lättare.

Hur ska du tänka och planera när det gäller maten vid kriser?

Du måste utgå från dina egna förutsättningar. Med det menar jag dina familjeförhållanden; har du familj eller är du singel? Bor du i storstad eller på landet? Är du en praktisk och händig person eller inte? Är du en handlingskraftig person eller en person som är van vid att andra tar initiativ? Är du van vid enkla förhållanden eller van vid ett bekvämt liv med service? Är du ung, medelålders eller har du kommit upp i åren? Vilken ekonomi har du? Kan du spendera tusentals kronor på frystorkad mat eller har du en begränsad budget?

Allt det här påverkar hur du kan och ska agera. Tänk alltid utifrån DINA förutsättningar. Här är det ingen idé med önsketänkande om hur du SKULLE vilja vara. Du känner dig själv bäst och det bästa du kan göra är att vara ärlig med dig själv.

Utgå från dig själv och planera din strategi och handlingsplan därefter. Det kommer att gagna dig bäst.

Vilken mat ska du bunkra upp?

Det beror helt och hållet på dina förutsättningar som jag skrev om ovan. Har du budget för frystorkad mat så är det ett jättebra alternativ. Om du inte har det så finns det mat som även personer med en mindre budget kan köpa och ändå skapa ett bra ”krisskafferi”.

Prisvärda alternativ till frystorkad mat

Välj alltid mat förpackad i tetra om det finns att tillgå. Att välja tetra istället för konservburkar innebär att du sparar såväl utrymme som vikt och även pengar. Mat förpackad i tetra är genomgående billigare än motsvarande mat i konservburk.  Dessutom är de lättare vikt och därmed smidigare och enklare att förvara.

Här kommer min lista på billig nödproviant som alla kan och BÖR ha hemma

Krossade tomater i tetra. Det är bättre med krossade tomater än med passerade tomater eftersom krossade tomater innehåller mer vatten och tomaterna är inte så koncentrerade. Du kan koka pasta, böner, korv i krossade tomater. På så sätt ”sparar” du vatten.

Bönor i tetra. Det finns en mängd olika bönor som är förpackade i tetra. Bönor är en stor proteinkälla, dvs de mättar bra och innehåller bra näring.  Eftersom bönorna är förkokade behöver de bara värmas upp, vilket underlättar matlagningen om det inte finns el. Dessutom är bönor i tetra väldigt billiga och prisvärda.

Pasta. Istället för snabbmakaroner föredrar jag pasta som är tunn och som därmed har kort koktid. Barillas 3-minuters spagetti är superbra och vansinnigt god. Den pastan är för övrigt den jag alltid föredrar oavsett om det är kris eller ej.  

Havregryn. Billigt och med mycket näring, lätt att lagra samt har väldigt många användningsområden. Du kan koka mättande och näringsriktig gröt. Blanda havregrynen med vatten och vispa – och du har en havremjölk som du kan använda som ersättning till vanlig mjölk. Havregryn kan också användas till en mängd olika saker, t ex baka bröd.

Knäckebröd – En Husman är aldrig fel! Dessutom har knäckebröd extrem lång hållbarhetstid, är mättande och innehåller bra grejer.

Makrillfilé i tomatsås. En klassiker med lång hållbarhetstid. Öppna en burk, lägg på knäckebröd och du har en mättande måltid. Smör behövs inte! Enkelt att lagra och otroligt billigt i inköp.

Snabbkaffe. Kaffe är svenskens livselixir och utan kaffe är det många som slutar fungera. Så enkelt är det bara. Att ha snabbkaffe hemma som alternativ är superviktigt anser jag. Om inte annat för att du ska behålla energin och hålla livsglädjen uppe.

Russin. Ger snabbt energi pga. sitt sockerinnehåll. Bra att ta till när humöret sviktar.

Nötter. Välj de nötter du gillar; mandel, valnötter, hasselnötter etc. Ger bra energitillskott och är mättande. Nötter är en otroligt viktig nödproviant. Ger snabb energi vilket kan vara viktigt i ett krisläge.

Kom bara ihåg att ersätta – köpa nya nötterna när du nallat av dem när du känt dig sugen.  

Köttkonserver. Om du äter kött och tycker det är en viktig födokälla kan du se till att ha köttkonserver hemma. Det finns skinka på burk som en nödlösning. Korv finns också på burk och är en bra ingrediens att slänga ner i de krossade tomaterna och bönorna. Själv har jag alltid Bullens pilsnerkorv hemma som nödproviant. Det har jag alltid haft så länge jag kan minnas. Utan ett par burkar av Bullens pilsnerkorv hemma känner jag mig ”naken”. Se till att ha de konserver hemma som är din favorit.

Livmedelsverket har räknat ut vad man behöver och hur mycket man behöver av olika matvaror. Du kan läsa om det i det här.

Krismat
Barillas tunnaste spagetti

Att klara sig själv på egen hand

Att klara sig på egen hand kan sägas vara ovanligt för oss svenskar. Det är något nytt och ovant för de flesta av oss. Vi svenskar är så vana vid att alltid kunna vända sig till offentligheten och myndigheter om något händer. Vi svenskar har något som kallas inlärd hjälplöshet. Dvs. vi har blivit inlärda och fostrade i att ”någon annan”, dvs kommunen eller staten tar hand om oss. Vi har blivit uppfödda med att det alltid ska finnas ”någon annan” som tar ansvar för oss.

Den tiden är nu förbi, nu är det dags att förstå att ska du klara dig vid kriser måste du själv se till att vara rustad och förberedd.

Relaterade inlägg

Vilken mat ska du bunkra upp hemma?