Det nödvändigaste du måste ha i ditt husapotek

Du behöver ha ett husapotek hemma med sjukvårdsmaterial och mediciner när krisen kommer. Vad det ska innehålla varierar med hur det ser ut för dig och din familj. Är det någon i familjen som använder mediciner är det givetvis viktigt att ditt husapotek har tillräckligt med just de medicinerna. Gör en ordentlig genomgång av hur det ser ut för dina familjemedlemmar.

Första-hjälpen-kit

Ett enkelt och bra sätt att börja ett krisapotek är att köpa ett första-hjälpen-kit.  De finns i olika storlekar, former och prislägen. Det bästa med dessa är att du får allt i en liten väska eller låda, plus att du har allt samlat på ett ställe.  

Det finns en oändlig mängd olika fabrikat av dessa första-hjälpen-kit och prismässigt varierar de från en dryg hundralapp till ett par tusen kronor.

Det räcker inte med bara ett första-hjälpen-kit du behöver komplettera med febernedsättande och inflammationsdämpande värktabletter samt vätskeersättning. Har du barn måste du naturligtvis ta hänsyn till det och komplettera med det du anser vara nödvändigt att ha hemma.

Vad finns i första-hjälpen-kit?

Det är lite olika innehåll i dessa kit beroende på storlek men de innehåller främst sårvårdsprodukter, sårtvått samt plåster och bandage. Ju större kit, desto mer innehåll.

Innehåll i små första-hjälpen väskor/fodral

Innehåller sårtvätt, bandage och plåster. De minsta första-hjälpen kiten är mer lämpade för att ha med sig om man är på resande fot eller ute i naturen. Det som är praktiskt är att det är ett litet fodral där du har allt på plats och är lätt att ta med. Brukar kunna fästas i bälte/livrem.

Innehåll i medelstora och stora första-hjälpen väskor

Här finns naturligtvis större antal av, och ett större urval av olika sårvårdsprodukter än i de mista kiten. Andningsmasker (skyddar mot direktkontakt vid mun-mot-mun metoden), handskar, räddningsfilt, sax, pincett, brännskadeprodukter är vanligt innehåll i de större kiten.

Fixa sårskador

Öppna sår behöver rengöras så att man får bort bakterier. Använd bakteriedödande medel som gör att risken för infektion minskar. Får du en infektion som sprider sig i blodet kan du i värsta fall få blodförgiftning, något som inte är att leka med. Det är därför viktigt att även ta hand om småsår om någon typ av kris inträffar som medför att samhället och sjukvården inte fungerar som vanligt.

Vad ska man använda till sårrengöring?

Du kan rengöra med någon typ av sårrengöring som finns på apoteket, t ex Klorhexidin. Klorhexidin innehåller inte sprit, som inte heller rekommenderas vid sårrengöring.

Det finns också något som heter klorhexidinsprit men som används inom sjukvården vid desinfektion av hel hud tex. vid blodprovstagning, injektioner eller om man ska göra kirurgiska ingrepp. Klorhexidinsprit ska inte förväxlas med Klorhexidin.

Kom ihåg att Alsolsprit är inte bakteriedödande. Man kan lätt tro det eftersom apotekens internetsidor om sårvård visar Alsolsprit som ett alternativ vid sårvård. Alsolsprit är uttorkande och minskar klådan vid t ex insektsbett men det tar inte död på bakterierna.

Vid insektsbett är det däremot väldigt bra att använda Alsolsprit just eftersom det minskar klådan och torkar ut såret.  Om man kliar sig vid ett insektsbett är risken stor att bakterierna på huden kommer in i såret, även om såret är minimalt, och orsakar infektion.

Jag har själv erfarenhet av att behöva äta penicillin pga. att jag kliade på ett bett så mycket att jag fick en infektion som inte läkte av sig själv.  Det kan också vara bra att veta att Alsollösning innehåller inte någon sprit (etanol) och är därmed en mildare variant som inte svider, men den torkar heller inte ut såret lika bra.

Koksaltlösning – Har man inte Klorhexidin hemma kan du själv koka en koksaltlösning som i alla fall är bättre än att bara använda tvål och vatten. Lösningen kokar du ihop med 1 kryddmått salt till 1 dl vatten= 0,9 % koksaltlösning. Det är också den mängd salt som vi har i kroppen naturligt. Finns i tårar, blodet osv, brukar också kallas fysiologisk saltlösning.

Jag brukar själv använda mer salt i vattnet om jag t ex. ska rengöra sår. Jag tänker att det inte kan skada att ha större mängd salt i vattnet. Logiskt sett borde det vara bättre.

Spritska inte användas till desinficering av sår beroende på att sårvävnaden är känslig och då är alkohol olämpligt (enligt expertis). Sen svider det rätt rejält med ren sprit på ett öppet sår.

Stoppa blodet

Blodstoppare 4-in-1 har flera funktioner. Fungerar bra vid skador på fingrar och tår, förband vid brännskador, vanliga sticksår och även som tryckförband. Kan ersätta vanliga första förband, elastiska bindor, mitellor och kompresser.

Plåster– lite olika storlekar eller en rulle där du klipper av så stor del du behöver.

Sax och pincett

Gasbinda + kompress – Används vid för större sår där plåster inte räcker. Instruktion hur du lägger ett tryckförband hittar du i filmen från Röda Korset

Andra bra saker att ha i krisapoteket

Elastisk binda – För att t ex binda om en stukad fot. Tar inte mycket plats men är användbar till mycket. Kan ersättas av 4-in-1 som även kan användas som elastisk binda.

Aktivt kol

Används vid diarréer för att suga upp gifta ämnen. Kolet tar upp skadliga eller giftiga ämnen i mag-tarmkanalen och förhindrar att de tas upp i kroppen. Finns både som tabletter och i pulver. Ska bara användas vid akuta situationer eftersom kolet även suger upp de ämnen som är bra för kroppen.

Smärtstillande och febernedsättande medicin

Det gäller att ha koll på vad olika värktabletter är verksamma mot. Det finns stora skillnader mellan de vanligaste smärtstillande läkemedlen. Alvedon t ex som används väldigt mycket är INTE inflammationshämmande.

Ipren, Voltaren, Strefen och Treo skiljer sig exempelvis från Alvedon genom att de utöver en febernedsättande och smärtstillande funktion även är antiinflammatoriska. Alvedon i sin tur kan ge skador på levern medan Ipren, Voltaren, Strefen och Treo kopplas samman med bieffekter som magsår och andra problem i mag-tarmkanalen” Källa: Uppsala universitet

Vätskeersättning

Bra att ha om man blir uttorkad pga. magsjuka. Allmäntillståndet blir väldigt mycket bättre om man har en bra vätskebalans. Det kan alla skriva under på som vistas i extremt varma klimat. Tar man vätskeersättning så mår man helt enkelt bättre och kan därmed tänka klarare. Inte minst viktigt vid kriser.

Hållbarhet på mediciner

Hållbarheten på mediciner är i regel lång. Det som händer med mediciner efter utgångsdatum är att effekten avtar med tiden. Men generellt så är det så att hållbarheten ofta är mycket längre än vad tillverkarna anger. Hållbarheten brukar vara 2-5 år.

En studie som publicerats i Archives of Internal Medicine visade att receptbelagda läkemedel kan behålla sin verkan upp till 40 år efter bäst före datum.

Läkemedelsverket hävdar att man ska respektera bäst före datum på läkemedel. Du kan läsa mer om vad de säger om bäst före datum på mediciner här:

Här måste man ju dels se till situationen och till vilken typ av medicin det gäller. Vid en krissituation gäller lite andra regler än vid normala förhållanden. Alla vill ju #KlaraKriser på ett smidigt sätt även om man måste gå ifrån myndigheternas rekommendationer.

sättet.

Förvaring av mediciner

Det mesta ska förvaras mörkt och svalt, inte i solljus. Det är en bra regel att komma ihåg. Ofta är rekommendationerna att när förpackningen är bruten, först då ska de förvaras kallt.

Receptbelagda mediciner

Det är svårt att få tillgång till, och kunna lägga upp ett lager av receptbelagda mediciner om man använder det. Använder du receptbelagda mediciner är det något som du bör tänka på och försöka hitta en lösning. Kanske diskutera med din läkare om möjliga strategier vad som kan hända vid ett krisläge. Speciellt som det numera är alltmer av on-demand även gällande mediciner. Det gör också att tillgången på mediciner blir begränsad vid kriser.

Kina producerar en stor del av de aktiva ämnena i världens mediciner. Enligt vissa bedömare så mycket som 40 procent. Kina och Indien tillverkar den största delen av alla de läkemedel som säljs i både Europa och USA.

Händelser, exempelvis coronaviruset, i Kina som gör att deras läkemedelstillverkning minskar innebär också att det kan bli brist på läkemedel.