Laga mat utan el?

När strömavbrottet slår till och varar längre än några timmar måste du vara rustad för att kunna laga mat även utan el. Det finns en mängd olika alternativ att välja på, jag tycker det viktigaste är huruvida du kan använda utrustningen inomhus eller om den bara går att använda utomhus.

Nödkök för inomhusbruk

Det finns lite olika typer av nödkök som man kan använda inomhus. De benämns lite olika, stormkök, spritkök, campingkök – kärt barn har många namn. Det som är gemensamt är att man kan använda dem inomhus. Både spritkök och gasol fungerar inomhus. Det man ska tänka på är att ha en bra ventilation och även att vara försiktig med den öppen lågan.

Många av dessa nödkök är egentligen inte godkända för inomhusbruk. Men jag tänker att i händelse av kris, så har nöden ingen lag. Se bara till att ventilera utrymmet och håll dig borta från köksfläkten.

Campingköket Bright Spark med gasoltub är ett exempel på kök som är rekommenderat för inomhusbruk. Robust och därmed också tungt, har även inbyggd tändare. Ett bra kök att ha hemma om man vill gardera sig hemmavid. Lite tungt och inte bästa alternativet om du måste evakuera eller vill ha något portabelt.

campingköket-Bright-Spar
Campingköket Bright Spar

Du bör absolut ha ett portabelt kök också. Alltså ett kök som är lätt att ta med sig om man behöver evakuera. Ett sådant kök kan man ju även använda vid friluftsliv, camping och dylikt.

Du kan även sätta ihop ditt eget nödkök med hjälp av en ungsform, ugnsgaller och värmeljus. Inte det optimala eftersom det tar lång tid att få upp tillräcklig hetta för att koka något. Men bättre det än ingenting.

Hur lång tid tar det att värma mat med enbart värmeljus?

Jag gjorde en egen test med 1 liter riktigt kallt vatten i en vanlig rostfri kastrull, alltså inte aluminium. Aluminium är lättare och leder värme bättre än rostfritt.  Rostfria kastruller är avsevärt tjockare och svårare att värma upp jämfört med aluminium.

Jag använde 8 värmeljus som jag satte i en ungsform, satte ugnsgallret ovanpå och sen kastrullen på det. Det tog 60 minuter innan vattnet kokade. Efter 30 minuter hade vattnet nått 60 grader och sen tog det alltså 40 minuter till dess att det kokade.  

Jag kan i efterhand se att ugnsformen var lite för djup. Det innebar att avståndet mellan värmeljusen och kastrullen var onödigt stort. Om jag istället använt den vanliga djupa plåten som tillhör ugnen, tror jag att det hade gått snabbare. Jag ska göra om testet senare och återkommer då med resultaten.

Hur väljer man campingkök?

Det finns en uppsjö med olika campingkök på marknaden. Generellt kan man säga att du får vad du betalar för. Ju dyrare, desto bättre. Men det är inte priset som jag tycker du ska se på. Börja med att bestämma dig för vilken typ av bränsle du vill använda. Sprit eller gasol eller organiskt material som pinnar, trä och löv? Respektive har sina för- och nackdelar.

Spritkök

Fördelen med spritkök är att de kan användas i alla väder, även när det är kallt. Nackdelen är att de osar och att det tar längre tid att värma upp mat med kök som eldas med sprit. De osar också vilket kan uppfattas som störande.

Gasol

En gasolbrännare med hållare för kastrull är också ett bra alternativ. En liten flaska som inte tar så stor plats och där du kokar upp maten eller vattnet snabbt och enkelt.

Fördelarna med gas är att det inte osar lika mycket som spritköken gör. En annan fördel är att vattnet eller maten kokar upp snabbare.

Nackdelen är att de inte fungerar lika bra vid kyla. Redan vid -10 C så minskar effekten och det inte så lätt att få ingång eller hålla igång. Gasolen behöver först värmas om det är kallt ute. Det kan man göra genom att t ex stoppa in gasoltuben i sina kläder en stund innan man ska använda den.

Multibränslekök

Multibränslekök är precis som namnet säger ett kök där du kan använda olika typer av bränsle. Vad jag har förstått så finns det ett kök som kan benämnas som campingkökens Rolls Royce, det är Primus OmniFuel som är ett otroligt, robust, funktionellt och tåligt kök som sägs fungera under alla förhållanden. Det kallas också för expeditionskök eftersom det ska klara expeditioner med extrema miljöer.

Primus OmniFuel

Du kan använda i alla typer av bränslen; gas, kemiskt ren och blyfri bensin, fotogen, diesel och till och med flygbränsle. Köket är dyrt och även komplicerat att använda, så det är kanske inte det du i första hand ska satsa på.

Sen finns det förstås andra multibränslekök som är enklare och billigare. Det finns en uppsjö av olika såna kök. Generellt är att multibränsleköken är dyrare än vanliga gas- eller spritkök.

Vedkök

Ett mycket bra komplement eller alternativ till sprit- och gasolkök är vedkök. Som namnet säger eldar du köket med vedpinnar. Perfekt när man befinner sig ute. Det finns bra vedkök som är hopfällbara och som bara kostar några hundralappar. Det bästa är om vedköket går att ladda från sidan. Då kan du kontinuerligt bara stoppa in vedpinnar hela tiden utan att behöva lyfta upp kastrullen.

Hopfällbart vedkök
Hopfällbart vedkök

Nackdelen är att kokkärlen måste du transportera separat. Det går inte att packa in och ihop det till ett allt-i-ett-alternativ som till exempel Triangaköken. Ett hopfällbart vedkök tar minimalt med plats och är väldigt lätta.

Kök för utomhusbruk

Jag förordar definitivt att du skaffar ett campingkök för portabelt bruk. Du vet aldrig om du måste evakuera och i ett sådant läge bör du ha med dig någon form av kokmöjlighet.

Är du hemmavid och bor i villa eller har en lägenhet med balkong kan du självklart använda en vanlig kolgrill. Både för att både grilla och använda kokkärl. Stekpanna och vanlig kastrull fungerar utmärkt att ställa på grillgallret. Du måste se upp med handtagen på dina kokkärl så att de inte smälter ner om de är av bakelit eller plastmaterial. Sen måste du naturligtvis parera pannan manuellt under tillagningen och hålla koll eftersom det inte går att reglera värmen på något enkelt sätt.

 Du får vad du betalar för, är slutsatsen jag drar. Ju högre pris, desto bättre campingkök. Men inte bara det. Sen beror det på vad du behöver och vad du vill ha? Ett portabelt kök eller ett kök som du bara ska använda hemma i nödfall?

Tester

Testfakta har testat 8 olika campingkök. De testade campingköken vad gäller:

vikt, mått, typ av bränsle, inbyggd tändare, justerbar låga, rekommenderad för inomhusbruk samt koktid.

Campingköken som Testafakta testade skiljer sig naturligtvis åt i flera avseenden. I deras test tog det mellan 5–9 minuter för 1 liter vatten att koka.

I mitt test tog det 60 minuter för vattnet att koka upp med hjälp av värmeljus. En helt otrolig skillnad alltså.

Testfaktas test hittar du här:

Testfaktas favorit är Triangaköket, vilket även är mitt favoritval.

Triangakök
Triangakök

Min favorit

Triangaköket är alltså min egen favorit. Det som jag tycker är bäst är att det är så lätt att hantera och transportera. Du har allt som i en liten ask. Materialet är tunn aluminium som trots detta är superstarkt. Det finns även kokkärl som har non-stick-beläggning. Kokkärlen, spritbrännare, vindskydd, tång och rem packas lätt ihop till ett paket. Jag gillar också speciellt kaffepannan, perfekt att koka upp vatten i.

Triangaköken finns i olika storlekar och i olika alternativ. Storleksmässigt finns det dels ett minikök avsett för en person, sen ett kök för 1-2 personer och det största köket är avsett för 3-4 personer.

Triangaköken finns både med sprit, gas och multibränslebrännare. Det gör att det är perfekt. Det är lätt att använda och mycket lätt att ta med sig.

Så länge jag kan minnas har jag haft ett Triangakök, det håller i evigheter och är perfekt att ha både för campingturen och som nödkök om det skulle behövas.

Komplettera med ett hopfällbart vedkök så är du definitivt väl rustad om krisen kommer. Kostar bara ett par hundralappar och du kan alltid tända en eld på ett säkert sätt och koka mat.

Ett tips är att du testar och tränar på ditt campingkök i dagsljus och under lugna förhållanden 🙂 . Gör dig hemmastadd med hur campingköket fungerar. Gör det innan du behöver använda det vid till exempel strömavbrott.