Hur renar man vatten på egen hand?

Vilka olika typer av rening kan man göra på egen hand? Koka vattnet, rena det genom filter (mekanisk vattenrening) och kemisk rengöring är i princip de olika reningsmetoderna som finns.

Vilken typ du använder beror på vattnets kvalité. Det finns enkla och bra filter som du kan bära med dig och det finns vattenreningstabletter som kan fungera i nödfall.   

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och man beräknar att vi använder 160 liter per person och dygn. 10 liter av detta går åt till att dricka och laga mat. Vi som människor behöver ca 1,5 liter per dygn. Utan vatten så överlever du inte mer än 3 dygn.

Det viktigaste vid krissituationer är att se till att du har vatten. Speciellt sedan senhösten 2017 när MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) gick ut med informationen att du måste räkna med att klara dig på egen hand minst 7 dygn vid krislägen. Vi kan alltså inte räkna med att det kommer ut tankbilar med dricksvatten till bostadsområdena vid alla krislägen.

Räcker det att koka vattnet?

Virus, bakterier och parasiter dör när vattnet kokas. Det finns lite olika information om hur länge man ska koka vattnet. En del hävdar att det inte behöver koka så länge, medan andra hävdar att det ska koka länge. Jag har sett rekommendationer på allt mellan 2 – 20 minuter. Det viktiga är att det kokar ordentligt med kraftiga, stora bubblor. De flesta rekommenderar 10 minuter. Har du tillgång till el eller obegränsat med bränsle, till exempel ved, så är det ju inga problem med att koka vattnet länge.

Uttrycket ”Big bubbles, no troubles” verkar vara ett riktmärke.  

Föroreningar i vattnet försvinner däremot inte med bara kokning. Det är otroligt viktigt att komma ihåg. Vi har mycket föroreningar i vår natur och därmed i våra vattendrag, så det behövs oftast något mer än bara kokning. Är vattnet förorenat måste man rena det på annat sätt.  

Kemisk vattenrening

Kemisk rening sker genom att man tillsätter olika kemikalier som tar bort mycket av virus, parasiter och bakterier. De vanligaste kemikalierna man använder för vattenrening är klor och klordioxid. Klor används i de flesta kommunala reningsverken. Klor förstör inte parasiter eftersom många parasiter och virus är resistenta mot klor, något att komma ihåg!

Klor har en omisskännlig lukt som sägs försvinna om man låter vattnet lufta sig. Att klorlukten försvinner är inte något som jag själv av märkt när jag druckit vatten i till exempel vissa delar av USA där kranvattnet luktar mycket av klor.

Det finns också andra kemikalier för vattenrening; kolloidalt silver och jod är ett par av dessa. Kolloidalt silver har länge varit ett populärt kosttillskott men är nu förbjudet som kosttillskott. Kolloidalt silver får ändå finnas i olika vattenrenings- och desinficerande produkter. Det är bara som kosttillskott det är förbjudet. Man kan köpa det i hälsokostaffärer och på nätet. Jod är för temporärt bruk, rekommenderas inte för långvarig användning.

Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter innehåller renande kemikalier. Tabletterna är en temporär lösning och kan användas för mindre mängder vatten. till exempel om du är resa och är osäker på vattnets kvalité.

Vattenreningstabletterna tar liten plats och har lång hållbarhetstid om du inte bryter förpackningen. Det finns en mängd olika tabletter och fabrikanter, finns också att köpa på många olika inköpsställen. Jag anser det vara en bra krisberedskap att ha ett par förpackningar med vattenreningstabletter hemma.

Vattenreningstabletter

Vattenfilter

Genom olika typer av filter filtrerar man bort orenheter i vattnet. Virus försvinner inte genom filtrering, något som är viktigt att komma ihåg (UV-filter undantaget).

Ett vattenfilter är en bra försäkring för kriser. Det finns en uppsjö av olika filter av både fabrikat och storlek och prislägen. Här tar jag upp två som är både populära och som fått bra omdömen.

Vattenfilter

Vattenfilter från Sawyer är något som många s k preppers rekommenderar. Finns i flera storlekar och utföranden. Här är en produktbeskrivning om Sawers minifilter:

Sawyer Mini är ett lätt och smidigt vattenreningsfilter. Genom sin nätta storlek och låga vikt (enbart 56 gram) så får det ledigt plats i ryggsäcken eller i fickan på byxorna och är därför det perfekta vattenfiltret för vandringar och resor utomlands. Sawyer Mini har ett mikronfilter som effektivt filtrerar bort bakterier och protozoer som coli, salmonella och giardia.

Vattenfiltret tar bort 99,99999% av alla bakterier som salmonella, kolera och e.coli samt 99,99999% av alla protozoer som giardia. Sawyer Mini kan anslutas till den medföljande, hopfällbara vattenbehållaren eller anslutas till en vanlig PET-flaska genom gängorna i botten på vattenfiltret. Vattenrenaren kan också användas som ett sugrör direkt ner i vattenkällan. Vattenreningsfiltret rengör hela 378 000 liter dricksvatten vilket gör prisbelönta Sawyer Mini till det enda vattenfiltret du behöver, för livet ut. Sawyer mini kan även anslutas till en slang och kopplas ihop med Hydrapak, Camelback eller liknande vattensystem vilket utgör det perfekta vattenreningssystemet för den som är i rörelse.

Ett annat filter som också fått bra vitsord är Lifestraw Personal som har följande produktbeskrivning:

Lifestraw Personal är ett litet och smidigt vattenfilter som endast väger 57 gram och tar bort protozoer (cryptosporidium, giardia) och bakterier.

Lifestraw Personal  har fått flera utmärkelser och är väldigt enkelt att använda. Det är bara att fylla en flaska eller liknande med vatten och sedan stoppa ner röret i det och dricka. Eller så kan du faktiskt stoppa filtret direkt ner i tex. en bäck eller sjö och dricka!

Detta filter från Lifestraw använder sig utav ett hålfibermembran för att rena vattnet vilket gör att det inte krävs några kemiska tillskott för att fungera. Denna typ av metod hittar man oftast i industriella vattenreningsmetoder. Insidan av vattenfiltret innehåller en stor mängd små fibrer, lite som spagetti men mycket tunnare. Varje fiber har porer med en diameter av 0,2 micron, eller 500 gånger tunnare än diametern på ett hårstrå. Denna reningsteknik från Lifestraw har testats av oberoende aktörer och certifierats för att möta EU direktiv 10/2011 och 1935/2004 regulativa standarder.

Reningskapaciteten är 4000 liter, vilket är väldigt bra. Varje familjemedlem skulle i princip kunna utrustas med var sitt filter för bästa krisberedskap.

Vattenfilter

Bakterier, virus och parasiter

Branschorganisationen Svenskt Vatten skriver om flera av de vanliga mikroorganismerna som finns i vatten. Många av mikroorganismerna är inte bara ofarliga, de är faktiskt bra också. Men självklart så finns det andra, mer eller mindre, farliga bakterier, virus och parasiter som inte ska finnas i det vatten man dricker.

Två vanliga parasiter är Cryptosporidum och Giardia, som ofta nämns i vattensammanhang. Sen finns det olika bakterier som E. coli, Campylobakter, Cyanobakterier och Salmonella.

Jag har anhöriga som blivit riktigt allvarligt sjuka av både Campylobakter och Salmonella. Det är absolut inget att leka med, kan jag säga.

Om du är intresserad och vill veta mer så rekommenderar jag verkligen att läsa mer på Svenskt Vatten.

Vatten är ju vårt viktigaste livsmedel och Livsmedelsverket har också bra information om vatten. Men Svenskt Vattens information är mer innehållsrik och djupgående.    

Var ska man att hämta vatten ifrån ute i naturen?

Vattnet ska vara rörligt, alltså i bäckar och vattendrag som strömmar. Stillastående vatten, tex vattenpölar är inte bra och det ska man inte använda. Naturligtvis ska vattnet inte vara brunt eller missfärgat.

Ju närmare bebyggelse du är, desto större risk är att vattnet är förorenat. Men du kan inte vara helt säker även om du är i obebyggda områden. Detta trots att vi generellt har bra vatten i Sverige jämfört med andra länder.

I fjällen finns det väl ändå rent vatten?

Periodvis har man faktiskt sett att antalet kolibakterier är extremt stort i vissa delar av fjällvärldens olika bäckar och vattendrag.  Hösten 2017 kom larmrapporter om ökat antal kolibakterier i Jämtlandsfjällen. Det är vanligt att det ökar under höstarna men denna gång var det lite av en larmrapport. Forskare konstaterade att det var människor, inte djur, som var orsaken. Utsläpp från fjällstationerna nämndes om en orsak.

Grundvatten som kommer upp ifrån marken är i princip säkert. Men är du inte en person som är van att vistas i naturen är det inte lätt att veta vad som är grundvatten eller ej. Det är också omöjligt att se med blotta ögat om vattnet har bakterier eller virus. Ett riktmärke är att ju fler människor och djur det är i ett område, desto större risk för virus och bakterier.

Det bästa är att koka vattnet om du vill vara på den säkra sidan. Livsmedelsverket rekommenderar också att man kokar vattnet när man är i fjällen. Magsjuka i fjällen långt borta från civilisationen är ingen trevlig upplevelse.

Avslutningsvis vill jag säga att förutom ficklampa, ljus och tändstickor är någon form av vattenrening absolut nödvändigt som krisberedskap.

Relaterade artiklar

Inget vatten i kranen